‘Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen!’

De wat oudere mevrouw in de deuropening keek me vastberaden aan. Een gesprek dat ging er niet van komen!

More...

Sinds enige tijd ben ik vrijwilliger bij buurtbemiddeling. 

Voor wie niet bekend is met dit concept: Als er problemen bestaan tussen buren of in een wijk, kan iemand zich melden bij de LEV groep en kan buurtbemiddeling worden ingeschakeld.

De vrijwillige buurtbemiddelaars gaan dan proberen het gesprek tussen partijen weer op gang te brengen.

Maar wat nu als maar 1 iemand een probleem ervaart en de ander (zegt van) niet.

Tsja....

Arbeidsconflict
Als je de definitie van een arbeidsconflict volgens de STECR richtlijn erop na kijkt, staat er dat als 1 van de 2 partijen een situatie als conflict ervaart, er een conflict is.

Hoe vaak ik in de praktijk van werkgevers niet gehoord heb "ja maar er is helemaal geen conflict"

Zeker sinds de komst van de WWZ (en straks de WAB) is de drempel voor een werknemer om aan te geven een conflict te ervaren, minder groot. Want bij een ontslag volgt nagenoeg altijd een vergoeding... (zie ook mijn blog 'een arbeidsconflict, komt dat even goed uit')

'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'. Dit kan je als werkgever niet zeggen.

Hoe kan het ook?
Op de school van mijn kinderen bestaat er een systeem voor ruzies op het schoolplein (uitleg van mijn zoontje van 8):
- eerst zelf proberen op te lossen
Dit is (ook voor volwassenen) heel lastig, want we gaan liever dit soort gesprekken uit de weg. Dan liever meteen naar de juf (of als je later groot bent, naar de politie of een advocaat of rechter)
- lukt het niet zelf, dan meld je je bij de juf
- je haalt degene waarmee je een probleem hebt erbij
- en de juf laat ze allebei hun verhaal doen
- en ze zelf een oplossing bedenken
- wordt het een welles/nietes, dan ben je af.
- Maar het wordt wel in 'het boekje' genoteerd.
- sta je vaak in het boekje, dan volgt er een gesprek met je ..
(tekst gaat verder onder foto)

Wil jij als HR professional ook liever gedoe met een medewerker voorkomen?

Wil jij weten hoe?

Download mijn GRATIS e-boek β€˜Voorkom gedoe op de werkvloer’, waarin ik 3 cruciale stappen voor een preventieve aanpak met je deel. Zo kun jij gelijk aan de slag met het inrichten van jouw eigen HR-strategie!

Mooi systeem?! 

In elk geval volgt er altijd een gesprek. En dat vind ik wel goed.

Terug naar de buurtbemiddeling:
'Ik heb geen probleem, dus ik hoef niet te praten'

Tsja... buurtbemiddeling en ook mediation is gebaseerd op vrijwilligheid. Zonder committent om aan een oplossing te willen werken, gaan wij bemiddelaars niets doen. (zie voor het mediationproces). Het is jouw/jullie probleem en daar moet je zelf mee aan de slag gaan.

Maar als je nu zelf geen probleem hebt? 
Maar de ander wel met jou?
Is dit dan een welles/nietes en ben je af?
Is er ergens een boekje waarin je dan komt te staan?

Het probleem is er niet mee weg, ook al doe je nog zo hard je best te doen alsof het er niet is.

Moet die vrijwilligheid er altijd zijn?
Bereidheid (hoe klein ook) om de situatie te willen verbeteren, is ook al goed.

Moet je wel door hebben, dat er een probleem is...

Want anders ben je af....Wil je preventief aan de slag met conflicten in jouw organisatie? Vraag dan hier mijn e-boek "Voorkom gedoe op de werkvloer" aan. 

Lees hier ook één van mijn andere artikelen:

πŸ’‘ Over eigen verantwoordelijkheid in een conflict: 'Wie zich brandt moet op de blaren zitten'
πŸ’‘ Over het eerder ingrijpen in conflicten: 'Een snelle aanpak loont'
πŸ’‘ Over de taken van een vertrouwenspersoon: 'Vertrouwenspersoon 10 taken'
πŸ’‘ Over emoties in een conflict: 'En toen brak hij'
πŸ’‘ Over het tactisch inzetten van een conflict: 'Een arbeidsconflict, komt dat even goed uit!'
πŸ’‘ Over stiltes in een gesprek: 'Vlam in de pan!'
πŸ’‘ Over de verandering van je waarneming: 'De waarheid interesseert me niet!'
πŸ’‘ Over communicatie tips voor conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'
πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'
πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge Raad'
πŸ’‘ Over hoe het mediation proces verloopt: 'Mediation in 10 stappen'
πŸ’‘ Over de verandering van perspectief in een conflict: 'Een arbeidsconflict, het is maar hoe je het bekijkt'
πŸ’‘ Over 'gedoe' in de organisatie: 'Ook wel eens last van gedoe'

Leave a Comment:

All fields with β€œ*” are required
En toen brak hij… -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Een arbeidsconflict?! Komt dat even goed uit! -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Mediation in 10 stappen: hoe verloopt een mediationproces? -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Wie zich brandt, moet op de blaren zitten… -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

De golven trotseren! -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Een snelle aanpak loont! -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Vertrouwenspersoon 10 taken -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Vlam in de pan! -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Twee zaken bij de Hoge Raad -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over hoe het […]

Arbeidsconflict, een verandering van perspectief

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Hoe neutraal is HR eigenlijk? -

[…] conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een […]

Leave a Comment:

All fields with β€œ*” are required