Kijken door de ogen van een ander

Nog niet zolang geleden schreef ik dit gedichtje...

More...


Een gedichtje over mijn zoon van 8. Hij is 8, maar heeft op sommige vlakken al meer uitdagingen gekend dan ik misschien ooit zal kennen.

Toen hij 5 weken oud was, bleek dat hij een vernauwde aorta had.

Hij bleek al weken aan het vechten te zijn
om voldoende zuurstof in zijn lichaam rond te krijgen.
Na 5 weken lukte dat gevecht niet meer.

Een open hart operatie volgde...
En hij zal altijd een bijzonder hart hebben.

Nu jaren later heeft hij in het dagelijkse leven niet zozeer last van zijn hartafwijking.
Maar blijkt hij visuele problemen te hebben.
Visuele prikkels worden niet altijd goed in zijn hersenen verwerkt...

Of er een verband is, weten we niet.

Het heeft jaren geduurd voordat we wisten dat hij die visuele problemen had.
(tekst gaat verder onder foto)

Wil jij als HR professional ook liever gedoe met een medewerker voorkomen?

Wil jij weten hoe?

Download mijn GRATIS e-boek β€˜Voorkom gedoe op de werkvloer’, waarin ik 3 cruciale stappen voor een preventieve aanpak met je deel. Zo kun jij gelijk aan de slag met het inrichten van jouw eigen HR-strategie!

Hoe weet je hoe iemand de wereld om zich heen ziet? 

Wel zagen we soms apart gedrag of leek hij wat onhandig. 
Maar ach... 

En ja, hij kon ons vaak niet vinden...
En durfde niet alleen een speeltuin in...
En ook fietsen is nog altijd een uitdaging...
Komt vanzelf... dacht ik altijd...

Maar de 'buitenwereld' is hard
En geduld en begrip is er niet altijd..

De neiging om 'aannames' te doen
en in te vullen hoe het voor een ander is
zal er altijd zijn
En hij zal hier zelf een weg in moeten vinden
En ik zal daarin naast hem staan..

Maar ondertussen...

Hoe kan ik hem helpen als ik niet weet hoe het is voor hem?
Hoe weet ik wat hij ziet?
Hoe weet ik hoe hij iets ervaart?

Dat zal ik nooit precies weten
en heb ik los moeten laten.
Wat ik wel kan doen,
is de moeite doen om
zijn perspectief te willen zien
Door ernaar te vragen
En zo een beetje in zijn wereld te stappen

Maar geldt dit niet voor ieder contact?
Je weet nooit hoe de wereld er voor een ander uit ziet...
Maar we kunnen wel de moeite nemen
Om ernaar te vragen

In conflicten gaan perspectieven
Steeds meer uit elkaar lopen
En doen we geen moeite meer
Om de ander te begrijpen

Laten we af en toe eens proberen te kijken door de ogen van een ander

Wil je preventief aan de slag gaan met conflicten in jouw organisatie? Mel je dan hier aan voor mijn e-boek 'Voorkom gedoe op de werkvloer'

Lees hier ook één van mijn andere artikelen:

πŸ’‘ Over eigen verantwoordelijkheid in een conflict: 'Wie zich brandt moet op de blaren zitten'
πŸ’‘ Over het eerder ingrijpen in conflicten: 'Een snelle aanpak loont'
πŸ’‘ Over de taken van een vertrouwenspersoon: 'Vertrouwenspersoon 10 taken'
πŸ’‘ Over emoties in een conflict: 'En toen brak hij'
πŸ’‘ Over het tactisch inzetten van een conflict: 'Een arbeidsconflict, komt dat even goed uit!'
πŸ’‘ Over stiltes in een gesprek: 'Vlam in de pan!'
πŸ’‘ Over de verandering van je waarneming: 'De waarheid interesseert me niet!'
πŸ’‘ Over communicatie tips voor conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'
πŸ’‘ Over commitment om met elkaar te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'
πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'
πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge Raad'
πŸ’‘ Over hoe het mediation proces verloopt: 'Mediation in 10 stappen'
πŸ’‘ Over de verandering van perspectief in een conflict: 'Een arbeidsconflict, het is maar hoe je het bekijkt'
πŸ’‘ Over 'gedoe' in de organisatie: 'Ook wel eens last van gedoe'

Leave a Comment:

All fields with β€œ*” are required
Arbeidsconflict, een verandering van perspectief

[…] mij?Of ben ik gewoon goed in het bedenken van argumenten? Of kan ik me gewoon goed inleven? (lees hier over kijken door de ogen van een […]

Wie zich brandt, moet op de blaren zitten… -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Een snelle aanpak loont! -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Vlam in de pan! -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

‘Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen!’ -

[…] tips voor conflicten op de werkvloer: 'Ruzie op de werkvloer'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Mediation in 10 stappen: hoe verloopt een mediationproces? -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

De golven trotseren! -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

En toen brak hij… -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Ook wel eens last van gedoe? -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Hoe neutraal is HR eigenlijk? -

[…] te praten: 'Ik hoef niet te praten, ik heb geen problemen'πŸ’‘ Over je verplaatsen in een ander: 'Kijken door de ogen van een ander'πŸ’‘ Over bewijs bij een arbeidsconflict en een kort geding en verzuim: 'Twee zaken bij de Hoge […]

Leave a Comment:

All fields with β€œ*” are required