Mediation bij een arbeidsconflict
of een zakelijk conflict
Of je nou werkgever bent of werknemer – een arbeidsconflict raakt je. Het vreet energie, verstoort het vertrouwen en je ziet vaak geen uitweg meer. En toch moet er iets gebeuren.
Op zoek naar een neutrale mediator
Loop je vast in een arbeidsconflict? Of je nu werknemer of werkgever bent, een conflict op de werkvloer vreet energie en houdt je ’s nachts wakker. Boze mails, gespannen gesprekken en veel onzekerheid – het lijkt soms uitzichtloos. Gelukkig is er een route om hier samen uit te komen.
Mediation biedt begeleiding door een onpartijdige mediator, waarbij beide partijen gehoord en geholpen worden om tot een oplossing te komen. Het is niet voor niets dat in zo’n 75-80% van de gevallen mediation leidt tot een resultaat waar beide partijen achter staan. Alle mediators uit het team van Junctio zijn erkend als onpartijdige mediators.
Mediation is vertrouwelijk, neutraal en gericht op de toekomst, zodat jullie allebei weer verder kunnen na dit conflict.
Ik ben een werkgever
Ik ben een werknemer
Ik ben werkgever
Ben je als werkgever het zat dat een conflict met een medewerker maar voortsleept? Voel je de frustratie toenemen omdat het werk stagneert, de kosten oplopen en er kostbare tijd weglekt? Je bent niet de enige. Vele werkgevers ervaren bij een arbeidsconflict een gevoel van onmacht: je wilt vooruit, maar elke poging strandt. Ondertussen kampen jullie misschien met ziekmeldingen, verminderde productiviteit in het team en dreigende juridische stappen.
Het komt vaak voor dat een bedrijfsarts mediation adviseert, waardoor je je min of meer gedwongen voelt om “weer zo’n traject” in te gaan. Je vraagt je af: gaat dit echt iets opleveren, of is het zonde van de tijd en het geld?
Die zorgen begrijpen we heel goed. Mediation biedt voor werkgevers een uitweg door structuur en duidelijkheid te brengen in een vastgelopen situatie. In plaats van aanmodderen of escaleren, komt er een helder plan van aanpak onder begeleiding van een ervaren conflictbemiddelaar. Jij hoeft het niet allemaal zelf uit te vogelen – wij nemen de procesbegeleiding op ons, zodat jij je kunt blijven richten op je bedrijf terwijl het conflict wordt aangepakt.
Ik ben werknemer
Voel je je gestrest, onzeker of machteloos door een conflict op je werk? Je bent bang voor wat dit conflict betekent voor jouw toekomst en misschien merk je dat het zelfs invloed heeft op je gezondheid. Je bent angstig voor mogelijke financiële gevolgen en je ziet op dit moment geen concrete uitweg. Misschien heb je al van alles geprobeerd om het probleem op te lossen. Maar telkens loop je tegen dezelfde muur van onbegrip aan.
Met mediation pakt je dit anders aan. In plaats van elkaar te blijven misverstaan, zorgt een mediator ervoor dat jouw verhaal écht gehoord wordt. Er komt eindelijk ruimte om te vertellen wat er écht in je omgaat, terwijl de andere partij luistert.
De mediator bewaakt de gelijkwaardigheid: jij en je werkgever krijgen allebei de kans om jullie kant van het verhaal te doen, zonder verwijten of onderbrekingen. Concrete uitkomsten van mediation kunnen bijvoorbeeld zijn: afspraken over hoe jullie weer prettig kunnen samenwerken, een plan om jouw werkdruk te verlichten, of – als het echt niet anders kan – een nette regeling om uit elkaar te gaan met bijvoorbeeld een ontslagvergoeding of andere afspraken. Wat de uitkomst ook is, jij krijgt weer perspectief.
Belangrijk om te weten: mediation is neutraal en veilig. Je hoeft niet bang te zijn dat de mediator de kant van je werkgever kiest. Onze mediators zijn volledig onpartijdig en zorgen voor een vertrouwelijke sfeer. Alles wat je deelt, blijft binnenskamers. Dit betekent dat jij vrijuit kunt spreken over wat er speelt, zonder angst dat het tegen je gebruikt wordt. Veel werknemers zijn in het begin sceptisch – “werkt dit wel, met mijn baas?” – maar bijna iedereen merkt al snel hoe waardevol het is om een neutraal iemand het gesprek te laten leiden.
Hoe onafhankelijk is Junctio?
Misschien vraag je je af:
“Waarom zou ik jou als mediator vertrouwen? Hoe weet ik dat dit proces echt neutraal verloopt?”
Onafhankelijkheid en neutraliteit zijn de kern van het werk als mediator.
Een mediator is er niet om een kant te kiezen, maar om beide partijen te begeleiden naar een oplossing die werkt.
Bij Junctio houden alle mediators zich strikt aan de gedragsregels van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).
✔ We accepteren de rol als mediator alleen als we volledig onafhankelijk kunnen blijven.
✔ Als die onafhankelijkheid in gevaar komt, trekken wij ons terug.
Kortom: Je kunt erop rekenen dat wij geen voorkeur hebben voor een van de partijen en altijd werken vanuit onpartijdigheid en respect.

Even voorstellen, Maaike Grauwmeijer
Graag stel ik mij even aan je voor: mijn naam is Maaike Grauwmijer, eigenaar en oprichter van Junctio. Samen met mijn team van erkende mediators staan we voor je klaar!
- Na mijn rechten studie, heb ik 15 jaar gewerkt als advocaat arbeidsrecht/civiel recht, waarin ik van alles voorbij heb zien komen en vele werkgevers en werknemers heb bijgestaan: van reorganisaties tot ontslagzaken, tot complexe zakelijke geschillen.
- Daarnaast was ik leidinggevende van de medewerkers en verantwoordelijk voor beleid en personeelszaken.
- De afgelopen 6 jaar ben ik mediator, professioneel coach en trainer. Inmiddels heb ik meer dan 150 trajecten begeleid.
- Ik leid andere mediators op in het vak en het geeft me veel voldoening om ook binnen organisaties mensen hierin zich verder te laten ontwikkelen.
Binnen Junctio hebben wij al vele situaties meegemaakt en al veel mensen kunnen helpen – van complexe arbeidsconflicten tot praktische oplossingen.

Menselijk en resultaatgericht
Het team van Junctio weet hoe uitdagend conflicten kunnen zijn – de spanningen, de misverstanden, de frustraties – en hoe je daar samen uitkomt.
Wij geloven dat een goede mediator twee kanten moet hebben:
➡️ De resultaatgerichte kant
We gaan het wél oplossen. Het helpt niet om te blijven hangen in het emotionele proces, dus we werken concreet en doelgericht naar een oplossing. Samen zetten we stappen, maken we afspraken en zorgen we dat het conflict wordt afgerond – op een manier die werkbaar is voor alle partijen.
➡️ De menselijke kant
Het is belangrijk dat er ook aandacht is voor hoe het conflict is verlopen en welke impact het heeft gehad op jou, de organisatie en het team. Waar zat de kern van het probleem? Waar liggen je zorgen? Tijdens de mediation luisteren we, vragen we door en creëren we een veilige ruimte waarin je jouw kant van het verhaal naar voren kunt brengen. Er is aandacht voor de emoties die daarbij spelen (voor beide partijen!), niet om erin te blijven hangen, maar omdat de praktijk leert dat het anders lastig is om het conflict echt bloot te leggen en samen tot een oplossing te komen.
Hoe ziet een mediationtraject eruit?
Wat kan je verwachten als je met mediation start? Tijdens een mediation-traject gaan de werkgever en de werknemer aan tafel onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. Je werkt bij Junctio altijd met een onafhankelijke mediator uit ons team. Het doel is om een gesprek op gang te brengen waarbij een oplossing wordt bereikt.
Hieronder zie je welke stappen een mediationtraject omvat:
Intakegesprek
We beginnen met een persoonlijke intake met beide partijen afzonderlijk. In deze gesprekken (meestal fysiek, maar kan ook telefonisch of online) maakt de mediator kennis met ieder van jullie. Jij kunt je verhaal doen in een vertrouwelijke setting, aangeven waar je tegenaan loopt en al je vragen stellen.
Ook legt de mediator de werkwijze en spelregels uit: zoals dat mediation vrijwillig is, wat de vertrouwelijkheid inhoudt en wat de rol van de mediator precies is. Zo voelt iedereen zich gehoord en goed geïnformeerd voordat jullie samen om de tafel gaan.
Gezamenlijk gesprek
Na de intakes volgt zo snel mogelijk het eerste gezamenlijke gesprek. Hier zitten alle betrokkenen met de mediator aan tafel. De mediator zorgt voor een veilige, constructieve sfeer waarin ieder zijn zegje kan doen. Beide partijen krijgen de ruimte om uit te leggen wat er speelt, terwijl de ander luistert. Daarna verkennen we de onderliggende belangen en zoeken we naar oplossingen.
In de meeste gevallen wordt binnen enkele weken duidelijk in welke richting de oplossing ligt. (Belangrijk: alles wat besproken wordt, blijft strikt vertrouwelijk. Er worden geen verslagen naar derden gestuurd en de inhoud kan later niet in juridische procedures tegen elkaar worden gebruikt. Dit geeft iedereen de vrijheid om eerlijk te zeggen wat gezegd moet worden.)
Afspraken vastgelegd
Als er afspraken vastgelegd moeten worden, zorgen we dat dit geregeld wordt. Dit gebeurt in samenspraak, in de praktijk worden deze namelijk vaak vastgelegd door HR of een jurist. Wat Junctio altijd doet, is de voortgang en het proces bewaken en helpt dat de verhoudingen niet opnieuw onder druk komen te staan. Beide partijen lezen alles na en ondertekenen pas als ze het er volledig mee eens zijn.
Vragen stellen
Je wilt een oplossing die zowel recht doet aan de situatie als werkbaar is voor de toekomst. Daarom is het belangrijk dat het mediation-proces transparant verloopt en dat beide partijen zich gehoord voelen.
Als mediator leiden we dit proces in goede banen en zorgen ervoor dat er een evenwichtige en constructieve dialoog plaatsvindt. Dat betekent dat we beide partijen begeleiden en ondersteunen, zonder de ene kant te bevoordelen. We schakelen dus niet zomaar met één partij buiten de mediation om, tenzij dit afgestemd is en bijdraagt aan het proces.

Meer informatie.
Neem contact op met Maaike.

Ik heb geen vertrouwen in het proces …
Wist je dat 99 procent van de mensen zonder vertrouwen aan mediation begint?
Ze denken: “Bij ons lukt het niet, want onze situatie is écht anders.”
Dat is niet vreemd, jullie relatie is beschadigd. Het vertrouwen is weg, je hebt al van alles geprobeerd: dus waarom werkt dit dan wel?
Toch laat de ervaring iets anders zien. Mediation biedt een nieuwe manier van in gesprek gaan, waardoor er vaak wél een opening ontstaat – zelfs als het vertrouwen in een oplossing ontbreekt.
In de afgelopen zes jaar heeft Junctio 150+ mediation-trajecten uitgevoerd en steeds bleek weer:
Met de juiste begeleiding komt er ruimte voor een oplossing, zelfs als het conflict muurvast lijkt te zitten.
Het is niet mijn schuld
Misschien denk je: die werknemer of die werkgever is het probleem, het is zijn schuld. Het is logisch dat je dat zo ervaart. Het voelt alsof het aan de ander ligt en dat diegene niet te veranderen is.
Maar mediation draait niet om ‘de ander veranderen.’ Het gaat om samen ontdekken waar het probleem écht zit en hoe je er samen mee om kunt gaan.
Vaak zijn er misverstanden, ontbreekt begrip, of gaat het gesprek over de verkeerde dingen. Dat is precies waar mediation het verschil maakt.

Wat levert mediation bij een arbeidsconflict op?

Concrete oplossing
In 75-80% van de gevallen wordt er tijdens mediation een concrete oplossing bereikt. Of het nu gaat om een verbeterde samenwerking of een respectvol afscheid, je krijgt duidelijkheid en kunt weer verder.

Bespaar tijd & energie
Mediation doorbreekt de spanningen en impasse. Dit zorgt ervoor dat jij je als werkgever weer kunt richten op je organisatie en team en dat je als werknemer een concrete oplossing krijgt voor het conflict.

Alles vastgelegd
Samen kom je tot afspraken die onduidelijkheid voorkomen. Dit geeft duidelijkheid over de toekomst en voorkomt dat oude problemen opnieuw opduiken. De afspraken worden vastgelegd zodat alles zwart op wit staat.

Constructieve stappen
Mediation maakt de kern van het conflict zichtbaar en helpt beide partijen elkaar beter te begrijpen. Dit leidt tot constructieve gesprekken en voorkomt escalatie in de toekomst.

Een snelle en effectieve oplossing
Een conflict dat blijft voortduren kost verzuimkosten, productiviteitsverlies en soms zelfs juridische kosten. Mediation is een snelle, effectieve oplossing die deze verliezen beperkt.

Leren van het
proces
Naast het oplossen van het huidige conflict, leer je tijdens mediation hoe je met deze situaties omgaat. Dit maakt je als werkgever en werknemer sterker, mocht het ooit weer voorkomen.
Het team van Junctio
In het team van Junctio werken professionele en gecertificeerde mediators.
Maaike

Maaike is eigenaar van Junctio en gespecialiseerd in arbeidsconflicten en teamconflicten. Ze combineert mediation met juridische kennis en heeft een achtergrond als advocaat. Je hebt dus niet alleen de juiste begeleiding, maar ook inzicht in wet- en regelgeving rondom arbeidsrecht.
Susette

Susette is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Ze heeft veel ervaring met arbeidsverhoudingen en HR Processen waardoor ze goed begrijpt hoe werkgevers en werknemers naar conflicten kijken. Ze een tijd in loondienst heeft gewerkt en helpt werkgevers en werknemers nu middels mediation.
Yassir

Yassir is mediator geworden vanuit de behoefte om echt iets voor mensen te kunnen betekenen in een vervelende periode uit hun leven. Het inspireert Yassir als mediator enorm om te zien hoe mensen in mediation toch de kracht weer vinden om hun conflict zelf op te lossen. Dat is wat Yassir drijft!
Veelgestelde vragen
Zullen we kennismaken?
Wil je de impasse doorbreken en het conflict waar je in zit oplossen?
Neem contact op met Junctio om te kijken of wij je verder kan helpen.
- We bespreken waar je nu tegenaan loopt en wat je al hebt geprobeerd.
- We leggen je precies uit hoe het mediationtraject werkt en wat je kunt verwachten.
- Je krijgt inzicht in hoe we samen aan een oplossing kunnen werken.
Aan het eind van het gesprek heb jij alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken.
Zijn we niet niet bereikbaar: vul het formulier hiernaast in. Dan bellen we je zo snel mogelijk terug.
Direct contact
📞 Bel mij direct via 06 22893432
Als je belt, krijg je Maaike aan de lijn. Soms ben ik in gesprek. Spreek gerust mijn voicemail in, dan bel ik je zo snel mogelijk terug.
📩 Liever teruggebeld worden?
Vul het onderstaande formulier in en ik neem op werkdagen zo snel mogelijk contact met je op.