3 redenen waarom wij geen verslagen maken

3 redenen waarom wij geen verslagen maken

Wij krijgen vaak de vraag of je een verslag krijgt van het mediationgesprek.

In zo’n verslag zou dan bijvoorbeeld staan hoe het gesprek ongeveer is verlopen, wie welke standpunten heeft ingenomen, of er afspraken zijn gemaakt et cetera. Onze werkwijze is dat we geen verslagen maken van de gesprekken. Dit heeft 3 hoofdredenen.

Heb je onze video hierover al gezien? Je vindt ‘m hier of hieronder! Je kunt natuurlijk ook gewoon verder lezen.

3 redenen waarom we geen verslag maken

De drie redenen zijn:

Wij hebben graag onze aandacht bij het gesprek 

Als we bezig zouden moeten zijn zijn met notuleren, dan kunnen we minder goed opletten op wat er gebeurt aan tafel. En vaak gebeurt er een hoop, dat is niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal. Als wij dan zitten te schrijven, missen we veel belangrijke signalen. 

Verslagen zorgen vaak zelf voor nieuw gedoe 

Vaak zien we dat op zo’n verslag weer reactie komt. ‘Zo heb ik dit niet gezegd of bedoeld’, maar de ander heeft dat wel zo begrepen et cetera. Dit kan hele discussies op zichzelf uitlokken. En dat is zonde, want in de praktijk blijkt dat dit eigenlijk niet zoveel toevoegt. 

Je kunt vrijwel niets met de verslagen 

De verslaglegging valt onder de geheimhouding van de mediation, dit betekent dat je er eigenlijk niets mee kunt. Je mag het niet in een procedure of op een andere manier gebruiken. 

Dus het blijkt eigenlijk dat zo’n verslag alleen maar extra werk oplevert. Dit brengt kosten en tijd met zich mee en levert eigenlijk geen van de partijen echt iets positiefs op.

🖥️🎤 Gratis webinar:
van conflict naar oplossing in 5 stappen.

Wat leggen we wel vast?

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal niets vastleggen. Wat we meestal wel doen is na afloop van een gezamenlijk gesprek in een e-mail of notitie de kernpunten beschrijven van wat er besproken is en met name wat is afgesproken voor het vervolg.  

Soms geven we hierbij wat huiswerk mee om over na te denken of zijn er dingen die nog uitgezocht moeten worden. Dit zijn dan de dingen die we vastleggen. En natuurlijk wanneer er echt afspraken gemaakt worden en/of zaken juridisch geregeld worden dan kunnen we dat vastleggen in een vaststellingsovereenkomst of ander juridisch document.  

Dus dat zijn de zaken die we wel doen, maar letterlijk opschrijven wat er gezegd is, dat doen we niet. En als dat nu iets is wat je heel graag wilt? Dan gaan we daarover graag met je in gesprek.  

Leuk dat je dit blog leest

Je leest een artikel uit de kennisbank van Junctio. Ik ben Maaike Grauwmeijer en in mijn blogs deel ik mijn kennis én mijn jarenlange ervaring. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Wil je kennismaken met mijn manier van werken:

Mediation

Of je nou werkgever bent of werknemer – een arbeidsconflict raakt je. Het vreet energie, verstoort het vertrouwen en je ziet vaak geen uitweg meer. Je kunt bij Junctio terecht voor mediation bij arbeidsconflicten.

Teamconflicten

Ontdek vandaag nog waarom jouw team vastloopt, zodat je de onderliggende spanning oplost en weer aan een sterk, gezond team kunt bouwen. Je kunt bij Junctio terecht voor begeleiding bij teamconflicten.

Training

Junctio verzorgt trainingen voor HR-medewerkers, leidinggevenden en professionals die hun communicatie willen verbeteren om conflicten sneller op te lossen of conflicten te voorkomen.

Coaching

Merk je dat je in situaties op je werk vastloopt of worstelt? Je kunt bij Junctio terecht voor persoonlijke coaching. Ik coach professionals en leidinggevenden die vastlopen.

Heb je deze blogs al gelezen?