Verbinding herstellen: waarom mediation werkt?
Als je middenin een conflict situatie zit, waarbij de verhoudingen helemaal verstoord zijn geraakt, is dat ontzettend lastig. Het zorgt voor slecht slapen, spanningen, verdriet en boosheid. Het voelt persoonlijk, het ís misschien ook wel persoonlijk. Een uitweg vinden, lijkt haast onmogelijk.
Zeker als het in een arbeidsrelatie gebeurt; je kunt er niet aan ontsnappen en zal er toch over met elkaar in gesprek moeten gaan. Waarom ik geloof in de kracht van mediation, vertel ik je in dit blog.
Bij Junctio helpen we bedrijven en werknemers met mediation bij arbeidsconflicten. Al meer dan 10 jaar helpen we werknemers en werkgevers om in conflictsituaties met elkaar te praten onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. Mijn naam is Maaike Grauwmeijer, eigenaar van Junctio.
In dit blog vertel ik je meer over waarom mediation wél kan helpen. Ook als je al vele gesprekken met elkaar hebt gehad.
Hoe raakt de relatie zo verstoord?
Hoe komt het toch dat je soms prima discussies met mensen kunt hebben of even kan botsen en daarna is de lucht weer geklaard. En dat het in sommige situaties niet lukt om elkaar weer te bereiken?
De oorzaak van een verstoorde arbeidsverhouding kan vanalles zijn.
Het gemeenschappelijke kenmerk in die situaties is dat de verbinding tussen mensen compleet verloren lijkt te zijn. Dit kan in allerlei relaties gebeuren: tussen collega’s, vrienden, familieleden of partners.
Dat de verbinding verstoort raakt, heeft ermee te maken dat mensen geraakt worden in iets wat erg belangrijk voor ze is. Ergens is een trigger ontstaan, die voor veel pijn zorgt. En bij conflicten, gebeurt dit vaak op enig moment over en weer.
Het herstellen van deze verbindingen is de kern van het werk van een mediator.
🖥️🎤 Gratis webinar:
van conflict naar oplossing in 5 stappen.
Ontdek hoe je om kunt gaan met gedoe op de werkvloer zonder dat het escaleert. Zodat lastige situaties niet meer uit de hand lopen en jij en jouw team succesvoller samenwerken
Het verlies van verbinding met de ander, maar ook vaak met jezelf
Ons brein is geneigd om negatieve emoties zoals boosheid, verdriet of pijn automatisch toe te schrijven aan de ander. We geven de ander de schuld van onze gevoelens en projecteren onze pijn naar buiten, in plaats van te erkennen wat er in onszelf omgaat. Daar kan je niet zoveel aan doen, dat gaat vanzelf.
Het effect is dat je in de aanval of in de verdediging gaat. En de ander zal dit ook doen. Daardoor ben je vooral met elkaar aan het vechten en niet meer naar elkaar aan het luisteren.
Maar daarmee dus eigenlijk ook niet luisteren naar jezelf. Omdat ons brein het liefst de energie op de ander richt, ben je je er vaak niet helemaal bewust van waar het voor jou nu écht om gaat. Wat wil je wel? Waar zitten zorgen? Wat raakt je nu zo?
Zolang je je hier niet echt bewust van bent, is het heel moeilijk om dit goed met de ander te bespreken. Zeker als die ander hetzelfde doet en jou gaat aanvallen of zich steeds gaat verdedigen.
Je luistert niet meer goed naar de ander, maar ook niet meer echt naar jezelf. Waar zitten jouw behoeften, waar zitten jouw belangen? Omdat de ander dat ook niet doet, ontstaat er een vicieuze cirkel van onbegrip en verwijdering.

Herstel van de dialoog
Hierin schuilt de kracht van mediation. Een mediator helpt beide partijen om opnieuw te leren luisteren: eerst naar zichzelf en vervolgens naar elkaar.
Wanneer je beter begrijpt wat je echt nodig hebt, wat je kwetst of waar je boos om bent, kun je duidelijker aangeven wat je wel zou willen. Dit opent de deur naar een ander soort gesprek, een gesprek dat gebaseerd is op begrip en empathie.
Het werk van een mediator is om dit wederzijdse begrip te faciliteren en de communicatie te herstellen.
Dit doet de mediator door jou te helpen te begrijpen waar het je écht om gaat. Daardoor gaat de andere partij ook meer open staan om te luisteren. Dit werkt natuurlijk twee kanten op.
In eerste gesprek is dit vaak nog heel pijnlijk en moeilijk. Maar als je doorzet, dan is de kans dat er een opening ontstaat er zeker.
Door beide partijen de ruimte te geven om hun gevoelens en behoeften uit te spreken, ontstaat er een hernieuwde verbinding. Dat betekent dat je niet moet blijven steken in verwijten en oordelen naar de ander, maar meer gaat kijken naar wat eronder zit. Want onder elk verwijt en elk oordeel, zit iets wat je gemist hebt en eigenlijk had gewild. En daar moet je met elkaar over praten.
Niet iedereen is bereid om op deze manier in gesprek te gaan, maar wanneer dit wel lukt, worden de beste resultaten bereikt.
De kracht van verbinding
Weer met elkaar de verbinding aangaan is de sleutel tot begrip en wederzijds respect. Het herstellen van de verbinding tussen mensen – of dat nu met een ander is of met jezelf – is het fundament voor een constructieve dialoog en het vinden van oplossingen.
Als mediator geloof ik dat het herstellen van deze verbindingen de weg opent naar positieve verandering en groei.
Een mediator fungeert eigenlijk als een soort vertaler voor jezelf en de ander om tussen alle verwijten en oordelen te gaan zoeken naar waar het omgaat en waar een oplossing ligt.
Door deze oorzaken in kaart te brengen, kunnen we ontdekken hoe we weer een echte verbinding kunnen maken.
Dit is precies waar mijn bedrijf, Junctio, voor staat. De naam ‘Junctio’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘juncto’, wat staat voor het een met het ander, een verbinding. In het Engels betekent ‘Junction’ een kruispunt – een plek waar verschillende wegen samenkomen.
Zo geloof ik dat wanneer de verbinding tussen mensen hersteld is, het ook duidelijker wordt welke keuzes je moet maken en welke richting je op moet gaan.
lees verder na dit blok
Gratis e-book:
voorkom gedoe op de werkvloer
Vraag hier kosteloos mijn e-boek ‘Voorkom gedoe op de werkvloer’ aan en ontdek hoe je als HR-professional in 3 cruciale stappen een plan voor een preventieaanpak maakt.

Dit kan je leren
Wat ik als mediator doe, is mooi werk. Tegelijk geldt ook dat het vaak onnodig is dat er een mediator aan te pas moet komen. In de meerderheid van de gevallen, kan in een eerder stadium een oplossing gevonden worden.
Dit vraagt echter wel het ontwikkelen van de nodige vaardigheden. Voor leidinggevenden, managers, HR professionals en teamleden.
Zoek de communicatie met elkaar op en kom je er zelf niet uit, wacht dan niet te lang. Elke verbinding is waardevol!
Leuk dat je dit blog leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van Junctio. Ik ben Maaike Grauwmeijer en in mijn blogs deel ik mijn kennis én mijn jarenlange ervaring. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Wil je kennismaken met mijn manier van werken:
🖥️ – Webinar
💡- Kennisbank vol waardevolle blogs
🎥 – Youtubekanaal met waardevolle video’s
Mediation
Of je nou werkgever bent of werknemer – een arbeidsconflict raakt je. Het vreet energie, verstoort het vertrouwen en je ziet vaak geen uitweg meer. Je kunt bij Junctio terecht voor mediation bij arbeidsconflicten.
Teamconflicten
Ontdek vandaag nog waarom jouw team vastloopt, zodat je de onderliggende spanning oplost en weer aan een sterk, gezond team kunt bouwen. Je kunt bij Junctio terecht voor begeleiding bij teamconflicten.
Training
Junctio verzorgt trainingen voor HR-medewerkers, leidinggevenden en professionals die hun communicatie willen verbeteren om conflicten sneller op te lossen of conflicten te voorkomen.
Coaching
Merk je dat je in situaties op je werk vastloopt of worstelt? Je kunt bij Junctio terecht voor persoonlijke coaching. Ik coach professionals en leidinggevenden die vastlopen.