5 tips voor het kiezen van een mediator

Het is een hele stap om deel te nemen aan een mediation. En als je die stap genomen hebt, dan ben je er nog niet. Want hoe kies je nu een mediator die bij jou, jullie en het conflict past?

Om te besluiten hoe je een mediator gaat kiezen, zijn er een aantal dingen waar je over na kunt denken. Bijvoorbeeld over de specialisatie van de mediator of de aanpak. In deze blog geven we je graag tips over hoe je kunt besluiten welke mediator bij je past en wat er allemaal komt kijken bij het zoeken naar een geschikte mediator. Je kunt ook gelijk door naar onze mediators.

“Een mediator is de vriendelijke oplossing om een arbeidsconflict voor alle betrokkenen naar wens op te lossen.”

Zoek een mediator die bij jou past

Het gevoel dat je bij de mediator hebt is heel belangrijk en eigenlijk de basis van het maken van de juiste keuze. Voel je je immers niet goed bij de mediator, dan gaat dat je niet helpen om je conflict op te lossen. Daarom is onze eerste tip om te zoeken naar een mediator die bij je past. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Maak (persoonlijk) kennis en kijk of het klikt
    Neem (telefonisch) contact op met de mediator en stel de vragen waar je mee zit. Dan krijg je een indruk van hoe iemand is en of het klikt.

  • De stijl/aanpak van de mediator
    Iedere mediator heeft zijn eigen stijl ontwikkeld waarbij hij natuurlijk constant rekening houdt met de (MfN) gedragsregels die er gelden binnen mediation. Soms is het zo dat de stijl die een mediator heeft bijvoorbeeld voortkomt uit een mogelijke studie of vorige baan die hij heeft gehad.

  • De persoon die de mediator is
    Voor sommige mensen kan leeftijd of levenservaring of achtergrond van de mediator van belang zijn.

  • De regio waar de mediator gevestigd is
    Veel mediators hebben een eigen ruimte voor mediation, maar dit kan soms qua afstand niet praktisch zijn. Ook zijn veel mediators bereid om (tegen een vergoeding) naar een andere locatie te komen. De mogelijkheden nagaan, kan meehelpen in het bepalen van je keuze.               

  • Heb ik vertrouwen in deze mediator?   
    In conflicten staat het vertrouwen onder druk. Vertrouwen in de mediator is daarom enorm belangrijk.
    In veel gevallen vertellen de mediators op hun website iets over zichzelf. Je eigen gevoel is belangrijk, en moet goed zijn. Want je moet je vrij kunnen voelen om tijdens de mediation alles te kunnen zeggen wat je dwars zit en wat je hoopt te bereiken. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over de “onpartijdigheid” van de mediator. Elke mediator dient altijd onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Ook als de werkgever voor de mediation betaalt! Een mediator is er om ervoor te zorgen dat hij/zij jullie begeleidt bij een conflict en heeft geen belang bij de uitkomst. Eventuele zorgen hierover, kan je het beste bespreekbaar maken, zodat je van tevoren weet hoe bijvoorbeeld het contact met de mediator tot stand is gekomen.  Zie ook onze blog over De ‘band’ tussen werkgever en de mediator.

Zoek een mediator die gespecialiseerd is in dit type conflict

Er zijn veel verschillende type conflicten zoals arbeidsconflicten, echtscheiding, familieconflicten, burenruzies en meer. Wanneer je een specifiek conflict hebt dan is het vaak nuttig om een mediator te kiezen met specialisatie en ervaring op dat specifieke onderwerp.

Kies voor een gecertificeerde mediator

Ons advies is: kies voor een gecertificeerde mediator, die is aangesloten bij de Mediationfederatie Nederland (MfN) of het Alternative Dispute Resolution (ADR).

Zowel het MfN als het ADR zijn kwaliteitsregisters. Daarmee wordt de kwaliteit gewaarborgd van het handelen van de mediator, want een geregistreerde mediator heeft altijd een opleiding gevolgd en een examen met goed gevolg afgelegd. Daarnaast is blijvende scholing vereist om de kwaliteit hoog te kunnen houden en zij hun vakkennis up-to-date houden. Gecertificeerde mediators dienen zich te houden aan gedragsregels en er is tuchtrecht van toepassing om dit te waarborgen.                                   

Eventueel kun je ook nog kijken of een mediator geregistreerd staat bij raad voor Rechtsbijstand (die werkt op basis van toevoeging). Dit betekent dat wanneer je hulp wilt van een mediator of advocaat, maar je dit niet, of niet geheel kunt betalen, de overheid (deels) mee betaalt aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit.  

Referenties

         

Vraag om referenties of bekijk beoordelingen van andere klanten. Het kan je een beter beeld geven over de mediator door de ervaringen van anderen.

Het is altijd goed om te weten wat anderen te zeggen hebben over de diensten van de mediator voordat je een keuze maakt. Het kan je helpen meer vertrouwen te geven in je beslissing die je maakt.

Let op de kosten

Maatwerk

Ten eerste: over het algemeen zijn de kosten van een mediator aanzienlijk lager dan die van een gerechtelijke procedure en/of het inschakelen van advocaten. Maar ook tussen mediators onderling zitten verschillen in tarieven. Waaruit zijn de kosten precies opgebouwd? Allereerst is het goed om te beseffen dat een mediator niet alleen gesprekken voert. Een mediator maakt een dossier aan en moet ook administratieve taken verrichten. Dit kan tijdrovend zijn en deze kosten worden doorberekend. Bijvoorbeeld: na elk gesprek zal vastlegging van de gemaakte afspraken volgen. Dit wordt vaak per mail verstuurd. Daarnaast is regelmatig afstemming en overleg tussen de gesprekken door vereist.

Een mediator kan in het tarief zijn ervaring en bijvoorbeeld diens (universitaire) opleiding meenemen. Daarnaast kan een mediator nog aanvullende kosten in rekening brengen, hierbij kun je denken aan:
- huur externe locatie
- reiskosten/-tijd

Laat je niet zonder meer verleiden om te gaan voor de mediator met het laagste uurtarief. Dat wil namelijk niet per se zeggen dat je per definitie het goedkoopst uit bent. Want je kunt van te voren niet weten hoe lang de mediation zal duren en de ene mediator zal doortastender te werk gaan dan de ander. Dus het (uur)tarief kan lager zijn, maar de trajecten uiteindelijk langer. Dus pas op: “goedkoop is soms duurkoop!” Stem dan ook altijd goed af met de mediator welke kosten er in rekening worden gebracht, zodat je een helder idee hebt over wat je kunt verwachten en je niet voor onverwachte kosten komt te staan.          

Het is belangrijk dat de mediator flexibel is en bereid is oplossingen te bieden die passen bij jou specifieke situatie. Maatwerk kan echt het verschil maken in het vinden van een oplossing die voor alle partijen werkt. Het tonen van flexibiliteit en het aanpassen aan de behoefte van de betrokken partijen kan de mediation tot een succes maken.

Je kunt hierbij denken aan een geval waarbij een van de partijen of beide partijen geen of slecht Nederlands spreken. Of een van de partijen heeft problemen met vervoer. Is de mediator bereid om mee te denken naar een mogelijkheid en zich aan te passen aan de wensen van de partijen?

Extra tip

Benieuwd hoe Junctio jou kan helpen?

Bekijk onze mediators of neem direct contact op.