De 10 meest gestelde vragen over Mediation in arbeidsconflicten

Vraagteken, veelgestelde vragen over mediation

De meest gestelde vragen over

Arbeidsrecht Mediation

Helaas kan het je overkomen, dat je op je werk in een situatie terecht die eigenlijk niet zo prettig verloopt. Dit kan een arbeidsconflict zijn (of worden) of er zijn problemen in de samenwerking. Dit kan in een rol zijn als werknemer, werkgever, leidinggevende, HR-medewerker of anderszins. Als je met dit soort situaties te maken krijgt, dan kan dat best heel veel spanningen veroorzaken en dit geeft voor alle partijen vaak veel emoties en onzekerheid. 

In ons werk begeleiden we dagelijks mensen die zich in dit soort situaties bevinden. We merken dat mensen voorafgaand aan een mediationtraject vaak nogal wat vragen hebben en dat het wat rust kan brengen als je weet wat je een beetje kunt verwachten. We horen vaak dezelfde vragen. Daarom beantwoorden we in een reeks blogs en video’s de meest gestelde vragen. 

  • Vaak zijn mensen voorafgaand aan een mediationtraject gespannen en nerveus. Dat is ook logisch. Er speelt al van alles, en dan moet je ook nog met elkaar aan tafel. Met een vreemde erbij. Een van de eerste vragen is dan vaak hoe het proces verloopt en wat ze kunnen verwachten van het eerste gesprek.

    Lees onze blog of bekijk de video.

  • Wanneer er sprake is van een ziekmelding dan zal na enige tijd een bezoek aan de bedrijfsarts volgen. De bedrijfsarts zal dan beoordelen wat er speelt en in hoeverre je (nog) in staat bent om bepaalde werkzaamheden te doen. Maar de bedrijfsarts constateert meer dan eens dat er ook sprake is van een conflict. Soms staat dit re-integratie in de weg of is er eigenlijk geen sprake van ziekte maar alleen van een conflict, of een combinatie. De bedrijfsarts kan dan adviseren om de problemen op te lossen door middel van mediation. We zien dat er op dat moment vaak veel vragen leven. ‘Ben ik verplicht dit advies op te volgen?’ En: ‘wat als ik niet in staat ben om nu te mediaten?’

    Lees onze blog of bekijk de video.

  • Een andere vraag die we regelmatig in onze praktijk voorbij zien komen is of je iemand mag meenemen naar het gezamenlijke gesprek. Zeker aan de kant van de werknemer is er vaak behoefte aan ondersteuning. En over het algemeen kunnen we vast verklappen dat geldt dat we er positief tegenover staan. Maar, de kanttekening is ook gelijk dat het gesprek gevoerd moet worden door de partijen die betrokken zijn bij het conflict.

    In deze blog of video vertellen we je over alles over het meenemen van versterking tijdens het mediationgesprek.

  • Veel mensen denken dat mediaten in het arbeidsrecht gelijk staat aan het ontslag van de medewerker of een einde dienstverband. Maar, dat is zeker niet altijd zo.

    Dit leggen we graag aan je uit in onze video over dit onderwerp. Liever lezen? Bekijk dan onze blog hierover.

  • Wij krijgen regelmatig de vraag of wij als mediator uiteindelijk een soort conclusie of advies geven over hoe de situatie tussen partijen precies zit, of hoe ze verder moeten en wat de oplossing dan moet zijn. Maar het korte antwoord hierop is: nee, dit is niet de rol van de mediator. Want mediation is er echt op gericht dat partijen zelf en samen tot een oplossing komen. En dus samen bekijken wat voor hun situatie een weg kan zijn die bewandeld kan worden. We leggen je graag meer uit hierover in onze video. Liever lezen? Klik dan hier voor onze blog.

  • Een van de pijlers van mediation is geheimhouding. Deze geheimhouding tussen partijen leggen we vast in de mediationovereenkomst. We krijgen regelmatig vragen over deze geheimhouding, dus daarom hoog tijd om hier wat aandacht aan te besteden.

    Lees hier onze blog hierover. Kijk je liever een filmpje? Klik dan hier voor onze video over dit onderwerp.

  • Als je een kwestie hebt en je hebt besloten dat je graag een mediationtraject in wilt gaan, kan het nog best wel eens lastig zijn om de juiste mediator te vinden of hoe te besluiten wie je gaat inschakelen. Hoe ga je nu besluiten welke mediator je kiest?

    In deze video of blog helpen we je graag op weg!

  • In het algemeen is mediation een vrijwillig proces. Dit is een van de pijlers van mediation en dit houdt in dat je niet verplicht bent eraan mee te werken. Voor een rechter zul je moeten verschijnen als je daarvoor wordt opgeroepen. Doe je dat niet dan heeft dat gevolgen. Maar bij mediation is dat in de basis niet zo. Je kunt het niet afdwingen, maar tegelijkertijd geldt in het arbeidsrecht wel dat er soms best wat risico’s aan kunnen zitten wanneer je er niet aan meewerkt.

    In deze blog vertellen we je er alles over. Liever een korte video kijken? Klik dan hier!

  • Wij krijgen vaak de vraag of je een verslag krijgt van het mediationgesprek. In zo’n verslag zou dan bijvoorbeeld staan hoe het gesprek ongeveer is verlopen, wie welke standpunten heeft ingenomen, of er afspraken zijn gemaakt et cetera. De hoofdregel bij ons is dat we geen verslagen maken van de gesprekken.

    Waarom dat zo is? Dat leggen we graag uit in onze video en blog.

  • Een vraag die we regelmatig krijgen is of we als mediator dan helemaal geen mening hebben. Als mediator maak je aan tafel de meest bijzondere dingen mee. We horen veel verhalen, zien vele perspectieven. Vaak vragen mensen zich af of we daar zelf dan niets van vinden. Onze rol is immers onafhankelijk, onpartijdig en neutraal. Dit is eigenlijk best een leuke vraag, en we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat mensen zich dit afvragen.

    In deze blog of video zullen we ‘m zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Maaike Grauwmeijer

Mijn naam is Maaike Grauwmeijer, eigenaar en oprichter van Junctio. Ik heb meer dan 15 jaar ervaring als advocaat arbeidsrecht.

Wat mij boeit, is de onderlaag van conflicten: wat gebeurt er nu echt? Dat is waarover ik deel in mijn blogs.

Samen met mijn team verzorg ik mediation, coaching en teamontwikkelingstrajecten.

Vorige
Vorige

‘Ik ben nu eenmaal hoe ik ben (en daar ga ik ook mooi niks aan veranderen)’

Volgende
Volgende

Geeft de mediator advies over hoe het conflict moet worden opgelost?