Geeft de mediator advies over hoe het conflict moet worden opgelost?

Wij krijgen regelmatig de vraag of wij als mediator uiteindelijk een soort conclusie of advies geven over hoe de situatie tussen partijen precies zit, of hoe ze verder moeten en wat de oplossing dan moet zijn. Maar het korte antwoord hierop is: nee, dit is niet de rol van de mediator. Want mediation is er echt op gericht dat partijen zelf en samen tot een oplossing komen. En dus samen bekijken wat voor hun situatie een weg kan zijn die bewandeld kan worden.

De mediator biedt natuurlijk begeleiding in het proces, maar die zal niet zeggen: ‘Nou, als ik jullie zo zie dan zou ik het zo oplossen.’ Of dat de mediator als een soort rechter gaat optreden: ‘Ik heb al jullie standpunten gehoord, en dit is mijn oordeel.’  

We hebben ook een video gemaakt over dit onderwerp. Bekijk ‘m hier. Je kunt natuurlijk ook gewoon verder lezen.

Een mediator is neutraal
Als mediator hebben we daarin dus juist geen rol. We hebben een neutrale rol, ook ten aanzien van de uitkomst. En dat is maar goed ook, want juist vanwege die onpartijdige en neutrale rol zijn we in staat het gesprek goed te begeleiden, en kunnen we helpen met partijen naar die oplossing toe te werken. En soms, zeker in samenwerkingsproblemen, is het wel zo dat je op een gegeven moment wel op het punt komt dat partijen zich afvragen of het nog ergens toe leidt en dan de hulpvraag naar de mediator wordt gericht.  

Een mediator helpt je ontdekken en onder woorden brengen wat je zelf vindt

De vraag die partijen dan bij ons neerleggen is dan hoe wij, in onze ervaring, om zouden gaan met dit soort situaties. Maar uiteindelijk vraagt het keuzes van de partijen zelf. De mediator helpt natuurlijk wel bij dit proces, maar uiteindelijk zal een partij zelf moeten zeggen: ‘als dit is hoe we elke keer met elkaar om blijven gaan’ of ‘ik merk dat ik geen vertrouwen heb in hoe dit verloopt’... ‘dan...’ en daar bepaalde conclusies aan verbinden. 

De mediator helpt daarbij. Maar dan vooral op een manier om je zelf meer duidelijkheid te geven. Bijvoorbeeld over wat je nu precies ergens van vindt en beslissen wat je nu precies wilt in een bepaalde situatie. De mediator zal daar aan beide kanten bij helpen. En vaak zal dat uiteindelijk wel tot een bepaalde conclusie gaan leiden. En als dat niet zo is, dan eindigt de mediation op een gegeven moment. Want het is wel de bedoeling dat je uiteindelijk naar een oplossing, conclusie of afspraak toe werkt. Het is dus niet zo dat de mediator daar zelf een visie op heeft of er iets van gaat vinden. De mediator zal vooral helpen om partijen zelf te laten concluderen wat ze er zelf van vinden.  

Heb jij vragen over de rol van de mediator in een mediationtraject? Wij wisselen hierover graag met je van gedachten! 

Vorige
Vorige

De 10 meest gestelde vragen over Mediation in arbeidsconflicten

Volgende
Volgende

Mag ik iemand meenemen naar de mediation?