Mag ik iemand meenemen naar de mediation?

Een vraag die we regelmatig in onze praktijk voorbij zien komen is of je iemand mag meenemen naar het gezamenlijke gesprek. En over het algemeen geldt dat we daar positief tegenover staan. Maar, de kanttekening is ook gelijk dat het gesprek gevoerd moet worden door de partijen die betrokken zijn bij het conflict.

We hebben een video gemaakt over dit onderwerp. Je bekijkt ‘m hier. De tekst gaat hieronder gewoon verder.

Arbeidsconflict en Mediation: mag ik iemand meenemen naar het gesprek?

Zeker voor werknemers is het vaak zo dat ze behoefte hebben aan ondersteuning tijdens een gesprek. Dit kan zijn in de vorm van iemand vanuit het thuisfront, zoals een partner, familie of vriend. Deze kunnen dienen als extra paar ogen en oren aan tafel waarmee je nog eens na kunt praten.  Maar soms kan het ook zijn dat mensen graag een jurist of andere adviseur mee willen nemen, bijvoorbeeld wanneer de discussie al wat juridisch aan het worden is. Eigenlijk in alle gevallen geldt dat het, na afstemming met de andere partij, meestal wel mogelijk is om iemand mee te nemen.  

Een ondersteunende partij aan tafel
Soms hebben werkgevers er wel eens wat moeite mee. Ze vinden dan dat de arbeidsovereenkomst met de werknemer is en niet met de vader/vriend/partner et cetera. En natuurlijk is dat juridisch gezien zo, maar tegelijkertijd geven we dan aan dat een medewerker toch iemand nodig zal hebben om mee te praten. En ook al zit die niet aan tafel, thuis zal de situatie besproken worden. Dan is het eigenlijk fijner om die persoon juist wel aan tafel te hebben. Dan weet je hoe zo iemand er tegenaan kijkt. Want als deze persoon niet aan tafel zit, kan het soms wel eens zo zijn dat je een gesprek hebt gehad waarin je het gevoel hebt gehad een stapje dichter tot elkaar te zijn gekomen, of we hebben bepaalde dingen uitgesproken waardoor het gevoel een beetje anders lijkt te zijn geworden.

En dan gaan ze naar huis en blijkt degene die hem helpt en ondersteunt opeens een hele andere visie te hebben.

Want die heeft immers het gesprek niet meegemaakt. Soms vertroebelt dat de voortgang van de gesprekken en kan er zomaar een terugval zijn. Dat is eigenlijk zonde. Dan is er veel werk gedaan en tijd verspild voor niets. In die gevallen is het fijner dat die persoon dan ook gewoon aan tafel zit. 

Wat is dan de rol van de ondersteunende partij?
Dat deze persoon maar beter aan tafel kan zitten wil overigens niet zeggen dat die persoon dan ook een hele grote rol aan tafel moet gaan vervullen, want in principe is iemand die meegaat een toehoorder. Het gaat immers om de situatie tussen werknemer en werkgever. Of tussen twee collega’s. We willen dus wel altijd waarborgen dat het gesprek ook daadwerkelijk tussen de betrokken personen zal plaatsvinden. En soms kunnen de toehoorders echt wel aanvullingen hebben of helpen, maar wat we niet willen is dat diegene een dominante rol in het gesprek gaat hebben, steeds onderbreekt of er wat van vindt. Zeker als dit het proces niet vooruit helpt. Op dat moment zullen we als mediator ingrijpen. Want uiteindelijk helpt dat jullie niet verder. 

We streven naar balans aan tafel 
Maar in het algemeen geldt: iemand meenemen naar het gesprek is helemaal geen verkeerde keuze. Wij als mediator zullen daar dan ook altijd positief tegenover staan, maar het is wel een gegeven waar alle partijen het over eens moeten zijn. En wij als mediator zullen ook altijd de balans aan tafel zo goed mogelijk waarborgen. Dus het kan niet zo zijn dat een partij in zijn eentje komt, en de andere partij met een delegatie van 3 personen. Dit houden wij in de gaten, en we zullen alles met elkaar afstemmen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er echt een bezwaar kan zijn tegen een bepaalde persoon die wordt meegenomen. Zeker als er eerdere ervaringen met deze persoon zijn, of deze persoon ook bij de organisatie werkt. Dan zullen we moeten bekijken naar wat op een andere manier eventueel ondersteuning kan bieden. Maar eigenlijk vinden we daar meestal wel een weg in. 

Dus zijn er vragen of twijfels, bespreek het zeker even van tevoren, dan vinden we daar vast wel een oplossing voor. 

En loop jij nou aan tegen een situatie aan op de werkvloer waar je gewoon eens over van gedachten wilt wisselen of je hebt vragen over mediation, communicatie of samenwerking… 

Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we eens van gedachten wisselen!  

Vorige
Vorige

Geeft de mediator advies over hoe het conflict moet worden opgelost?

Volgende
Volgende

Geheimhouding in mediation: last of zegen?