Geheimhouding in mediation: last of zegen?

Een van de pijlers van mediation is geheimhouding. Deze geheimhouding tussen partijen leggen we vast in de mediationovereenkomst. We krijgen regelmatig vragen over deze geheimhouding, dus daarom hoog tijd om hier wat aandacht aan te besteden. 

Bekijk hier onze video over dit onderwerp. Liever verder lezen? De tekst loopt door onder de video.

De geheimhouding houdt in dat alle informatie die in de mediation wordt gedeeld, zowel tijdens de gezamenlijke gesprekken maar ook bijvoorbeeld in gesprekken met de mediator apart, niet mag worden gedeeld met anderen die niet deelnemen aan de mediation.  

We creëren in mediation een zo veilig mogelijke omgeving
De achterliggende gedachte daarbij is dat je je vrij en veilig moet voelen om alle informatie te delen die relevant is. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je er rekening mee moet houden dat de informatie die je deelt wel eens tegen je gebruikt zou kunnen worden, bijvoorbeeld in een procedure, dit niet zo handig werkt. 

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor mensen bepaalde informatie niet delen, ook omdat er vaak aannames over en weer zijn over wat een ander qua strategie van plan is. En in de mediation wil je juist zoveel mogelijk openheid creëren want hoe meer open je met elkaar kunt spreken, hoe groter de kans dat er een oplossing wordt gevonden. 

Geheimhouding geldt niet alleen voor gesprekken maar ook alle correspondentie en gedeelde stukken
In die gezamenlijke gesprekken geldt dus de geheimhouding, maar dit geldt ook voor alle correspondentie en alle stukken die in de mediation met elkaar worden uitgewisseld. Dit geldt overigens niet voor informatie die je voor de mediation ook al wist of aanwezig was. Maar alle nieuwe informatie, en alle wegen die je met elkaar aan het verkennen bent, dat valt ook onder de geheimhouding. 

En wanneer je nu afspraken gaat maken, dan moet je vaak ook iets afspreken over de geheimhouding. Want je kunt je voorstellen dat er soms situaties zijn waarin je ook qua communicatie iets moet afspreken. Dan spreek je dus ook af hoe je met de geheimhouding omgaat en wat er wel en niet gecommuniceerd kan worden. 

Wat nu als je informatie wel wilt delen?
Je kunt je voorstellen dat het best kan voorkomen dat je in de mediation informatie ter ore komt waarvan je denkt: ‘Nou, als we niet tot een oplossing komen had ik deze informatie eigenlijk best wel willen/kunnen gebruiken’. Met regelmaat krijgen we hier vragen over, maar we hebben nu eenmaal geheimhouding met elkaar afgesproken. Dus die informatie mag je helaas echt niet gebruiken. En ja, binnen de mediation ga je eerst proberen om samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet? Dan zul je wellicht na afloop van de mediation alsnog opnieuw met elkaar in gesprek moeten wanneer bepaalde dingen belangrijk zijn. Maar binnen de mediation mag dat in elk geval niet, en na afloop ook niet.  

Wanneer je bij een rechter komt en alsnog informatie uit de mediation gaat delen, zal de rechter daar zeker iets van zeggen en geen kennis nemen van de informatie. Als advocaten er gebruik van maken, is dat tuchtrechtelijk laakbaar. Dus geheimhouding is wel echt een harde afspraak. Soms vinden mensen dat lastig en zijn er veel vragen over aan het begin van de mediation. Maar uiteindelijk zien we, omdat er in best een groot deel van de gevallen wel een oplossing gevonden wordt, dat het uiteindelijk geen probleem meer is. 

De geheimhouding geldt ook voor de mediator
Desalniettemin spreken we het met elkaar af, en zien we er als mediator ook op toe. En we hebben ons er zelf ook aan te houden. Dus we gaan niet, wanneer iemand ons belt maar geen geheimhoudingsverklaring heeft getekend, eens even vertellen hoe het er nu voor staat. Wij zullen geen inhoudelijke informatie delen. En een van de partijen mag dat ook niet doen, tenzij met iemand die voor geheimhouding heeft getekend. 

Dit is een belangrijk aspect van de mediation en dit moet goed in de gaten worden gehouden. Als er vragen over zijn, dan is ons devies altijd: maak het bespreekbaar. Want daar is mediation uiteindelijk ook over: met elkaar in gesprek zijn en zoeken naar goede oplossingen. 

Ook op zoek naar een goed gesprek of oplossing voor jouw probleem? Neem contact op! Wij sparren graag met je over de mogelijkheden. 

Vorige
Vorige

Mag ik iemand meenemen naar de mediation?

Volgende
Volgende

Help! Welke mediator moet ik kiezen?