Help! Welke mediator moet ik kiezen?

Als je een kwestie hebt en je hebt besloten dat je graag een mediationtraject in wilt gaan, kan het nog best wel eens lastig zijn om de juiste mediator te vinden of hoe te besluiten wie je gaat inschakelen.

Hoe ga je nu besluiten welke mediator je kiest?  

Ons allerbelangrijkste advies hierin is: kies een mediator waarbij je een goed gevoel hebt. En ja, dat klinkt simpel en in feite is het dat eigenlijk ook. Heb je een klik met de persoon? Heb je er vertrouwen in dat deze persoon het proces goed zal kunnen begeleiden? Dan is die mediator waarschijnlijk een goede keuze.  

We hebben een video gemaakt over dit onderwerp. Klik dan hier: Video of kijk de video hieronder.|
Lees je liever? De tekst gaat na de video weer verder.



Maar hoe bepaal je dat dan?
Bijvoorbeeld door eerst eens wat informatie over de persoon op te zoeken, op de website te kijken of op Linkedin. En vervolgens is persoonlijk contact heel belangrijk. Zorg ervoor dat je elkaar even kunt ontmoeten of telefonisch spreekt. Dan kun je vaak wel een beetje een indruk krijgen van iemand. Dan kan de mediator wat vertellen over diens werkwijze en ervaring en kun je zien of dat bij je past.

Maar uiteindelijk gaat het vaak toch ook gewoon om het gevoel dat je hebt.   

En waarom is dat gevoel nou zo belangrijk?
In een conflict zitten brengt voor alle partijen toch vaak spanning en onrust met zich mee. En vaak is er daarbij ook een probleem met het vertrouwen in elkaar. En juist dat maakt dat je graag een mediator aan tafel wilt hebben zitten waarbij je op zijn minst geen negatief gevoel hebt. Eigenlijk moet de mediator een rustpunt aan tafel zijn.  

Dus wij zeggen altijd, als we kennis maken met iemand, en het voelt niet goed, kies voor iemand anders. Kies niet voor mij/ons, want dan gaat het toch niet werken. En dat is eigenlijk zonde! Want mediation is echt een hele mooie manier om te kijken of je met elkaar tot een oplossing kan komen. En dus is het belangrijk dat je iemand kiest die een beetje bij je past.  

Tot slot: objectieve criteria
Daarnaast zijn er ook een aantal meer objectieve dingen die je zouden kunnen helpen in je afweging: 

  • (professionele) achtergrond van de mediator. De achtergrond kan natuurlijk verschillen. Wij hebben een juridische achtergrond. En Maaike ook nog eens veel ervaring met arbeidsconflicten als advocaat. Maar er zijn ook mediators met juist weer hele andere ervaringen die ook heel helpend kunnen zijn. Dus daar kun je zeker naar kijken. 

  • MfN geregistreerd of niet?  Zeker in het arbeidsrecht is het belangrijk dat je een mediator inschakelt die bij de MfN geregistreerd staat. Omdat rechters daar nog wel iets van kunnen vinden, mocht de situatie zich ooit voordoen dat je toch in de rechtszaal terecht komt. Dan is het wel goed om hier van tevoren al over te hebben nagedacht, zodat je niet opnieuw in mediation moet omdat je niet bij een MfN-geregistreerde mediator bent geweest.  

Dus ja, het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Maar ons advies is, steek wat tijd in je onderzoek en kijk wie er het beste bij je past. En vertrouw dan maar gewoon op je gevoel en eigen keuze! Ben je benieuwd of één van de mediators van Junctio bij je past? Neem dan eens een kijkje op deze pagina, waar we ons voorstellen. Daarnaast staan we je ook graag te woord, dus neem gerust contact met ons op! 


Maaike Grauwmeijer

Mijn naam is Maaike Grauwmeijer, eigenaar en oprichter van Junctio. Ik heb meer dan 15 jaar ervaring als advocaat arbeidsrecht.

Wat mij boeit, is de onderlaag van conflicten: wat gebeurt er nu echt? Dat is waarover ik deel in mijn blogs.

Samen met mijn team verzorg ik mediation, coaching en teamontwikkelingstrajecten.

Vorige
Vorige

Geheimhouding in mediation: last of zegen?

Volgende
Volgende

Hoe vrijwillig is mediation in het arbeidsrecht eigenlijk?