Team samenwerking

 

‘Het lijkt wel alsof alle energie uit de samenwerking is weggelopen.’

 

Speelt dit ook in jullie team?

Er is ineens zoveel onrust in het team. Steeds vaker zijn er mensen ziek of vinden er gesprekjes plaats.
Overleggen lopen stroever. Niet dat er echt goed de vinger op te leggen is, maar iedereen merkt dat er spanning is. Langzaamaan gaan mensen klagen en wordt de olievlek steeds groter. 

Of de spanning is juist duidelijk merkbaar! Er zijn ‘kampen’ in het team. De leidinggevende wordt als boosdoener gezien en kan niets meer goed doen. Teamleden voelen zich niet meer op hun gemak en mensen vallen steeds vaker uit.

 
 
Team samenwerking
 

Samenwerken in een fijn team, is goud waard!

Je versterkt elkaar en bereikt daardoor meer.

Hoe fijn zou het zijn als de rust in het team weer terugkeert?
Dat de teamleden leren met elkaar te praten op een constructieve manier? 

Gedoe in een team is ongelofelijk lastig.

Hoe meer mensen, hoe meer dynamieken en hoe moeilijker om dit te doorbreken. Simpel even met elkaar erover hebben, is er niet meer bij. Dan zegt ineens niemand iets.

Zo frustrerend en moeilijk grijpbaar. 

 

Belangrijk is om eerst duidelijk te krijgen wat er speelt in het team.

Veiligheid en vertrouwen is daarbij belangrijk. 

Daarna kan bepaald worden wat nodig is.

Merk je dat er onrust is in je team en wil je dat opgelost hebben?

Business Cases

Binnen een omvangrijk team is veel onrust ontstaan, door allerlei factoren. Veranderingen in de organisatie, veranderingen door thuiswerken, nieuwe manager.

Aanpak:

- Gezien de omvang van het team, zijn we eerst in sub-groepjes een inventarisatie gaan maken van wat er precies speelt. Vervolgens is een plan van aanpak bepaald
- Een eerste teamsessie (in subgroepen) volgde met als hoofddoel de communicatie en verbinding weer tot stand brengen. Zeggen wat er dwars zit en committment om samen aan verbetering te werken.
- Een tweede teamsessie (in subgroepen) volgde met als hoofddoel hoe bouwen we de samenwerking weer verder op. Wat gaan we anders doen en wat is daarin jouw bijdrage.

— “Na het team-traject is de rust weer terug en is er weer een gevoel van ‘samen’ en ‘verbinding’ ontstaan.”

Een medewerker heeft niet alleen een conflict met de leidinggevende, maar met alle teamleden ontstaan er problemen.

Aanpak:

- Eerst is het conflict met de leidinggevende aangepakt in gesprekken met de medewerker en de leidinggevende
- Vervolgens is er een sessie met het gehele team geweest om de kou uit de lucht te krijgen en weer goed te kunnen samenwerken.

— “Na de teamsessie blijkt dat de medewerker niet goed meer op haar plek zit en word in goed onderling overleg afscheid van elkaar genomen. De rust is daarna weer terug gekeerd in het team.”

 Veelgestelde vragen

+ Wat is het verschil tussen een mediation en de aanpak van een team-conflict?

Een mediation gaat meestal over 2 betrokkenen die een conflict met elkaar hebben. Hoewel er zijdelings vaak ook anderen bij betrokken zijn, speelt het conflict zich af tussen deze 2 partijen. In een team-conflict is er in het team een dynamiek ontstaat die niet prettig is. Dit gaat vaak als een olievlek door het team heen. De aanpak is in basis hetzelfde; eerst moet de communicatie hersteld worden. Echter bij teamconflicten zit ook een lerend element, zodat het team zich verder ontwikkelt en voortaan anders met lastige situaties om gaat.

+ Ben je bij het MfN aangesloten?

Jazeker, ik ben een geregistreerd MfN-mediator

+ Wat is de oorzaak van een team-conflict?

De oorzaak kan vanalles zijn. Maar vaak is het terug te voeren op het niet goed met elkaar durven communiceren en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel in de interactie met een ander. Teamleden wijzen naar elkaar of naar een deel van het team of naar de leidinggevende en andersom.

+ Welke opleiding(en) heb je gehad?

Ik heb Nederlands Recht gestudeerd en daarna de Advocaten opleiding doorlopen. Vervolgens heb ik een specialisatie opleiding in het Arbeidsrecht gedaan. Na de advocatuur heb ik de opleiding tot mediator gedaan en heb ik een opleiding tot professioneel coach gevolgd én heb ik een opleiding voor conflicten in teams gedaan.

 

Download mijn GRATIS e-boek:

“Voorkom gedoe op de werkvloer.”

 

Zo kun jij gelijk aan de slag met het inrichten van jouw eigen HR-strategie!