Hoe doorbreek je een destructieve dynamiek?

Die éne collega. Waarmee het op de een of andere manier altijd stroef verloopt. Waarom gaan jullie gesprekken altijd in cirkeltjes? Waarom lukt het jullie niet - hoe goed je je best ook doet - om een normaal gesprek te voeren? Grote kans dat er in jullie relatie een bepaalde dynamiek is ontstaan. Met deze blog gaan we je helpen deze dynamiek te doorbreken!

Je kunt onze video over dit onderwerp hieronder bekijken. Lees je liever? De tekst gaat onder de video verder!

Leg de dynamiek bloot

Wat we daarmee bedoelen? Ga eens voor jezelf na wat er nu precies gebeurt. Wat maakt het voor jou niet prettig? Wat doet je collega wat jou ergert of kwetst? Kun je zien welk gedrag daarop vanuit jou volgt?

Realiseer je dat wat jij doet vervolgens vaak weer effect heeft op de ander, waardoor die waarschijnlijk nog meer van het gedrag laat zien dat jij irritant vindt. En daar ga jij weer op reageren en zo verder….

Zo zit je met elkaar in een vicieuze cirkel.


Soms is alleen dit inzicht al genoeg!

Soms helpt het alleen al als je ziet wat de dynamiek is en wat er precies gebeurt. Want op het moment dat jij weet wat er gebeurt, kun jij ervoor kiezen om de volgende keer eens iets anders te doen dan je normaal doet. En dat zal de cirkel al doorbreken. Want jouw veranderde gedrag zal effect hebben op de ander. Want zijn ‘trigger’ is er niet meer (of niet zo groot). Je zult zien dat dat al een groot verschil kan maken!

Maak het bespreekbaar

Bespreek met de ander wat je geobserveerd hebt, dat je het niet fijn vindt hoe het gaat en dat je het graag wilt doorbreken. Grote kans dat de ander er net zo veel last van heeft als jij!

Bespreek vooral wat je wél wilt

De grootste valkuil als je een dergelijk gesprek gaat voeren is dat je vervalt in verwijten en alle dingen die je niet wilt. Let er dus op dat je vertelt wat je hebt geobserveerd, en kijk daarin ook eerlijk naar je eigen rol. Blijf vervolgens niet hangen in alle dingen die je niet fijn vond en in de toekomst liever niet wilt. Maar probeer samen op zoek te gaan naar hoe dan wel.

Maak samen een plan. Hoe kan jullie relatie eruit zien? Denk aan jullie gezamenlijke (werk)doel en ga samen aan de slag.

Succes!

Meer tips? Bekijk ook onze andere blogs.

Vorige
Vorige

Jullie komen nooit meer uit deze patstelling. Of toch…?

Volgende
Volgende

‘Ik ben nu eenmaal hoe ik ben (en daar ga ik ook mooi niks aan veranderen)’