Jullie komen nooit meer uit deze patstelling. Of toch…?

Het gesprek zit muurvast. Jullie komen er niet uit.

Wat de één wil, is precies wat de ander niet wil. En andersom. We komen vaak situaties tegen waarin dit het geval is. En dat mensen dan verwachten dat nog een gesprek of zelfs mediation geen zin heeft. Want ze gaan er toch niet uitkomen. Maar is dat wel echt zo?


“'Als je er samen niet uitkomt, komt dat vaak omdat ieder zijn favoriete oplossing blijft nastreven'. Ik heb een HR manager aan de telefoon. Ze geeft aan dat de situatie met een medewerker muurvast zit. Ze willen allebei precies het tegenovergestelde en komen er niet uit.
-Maaike

We hebben een video gemaakt over dit onderwerp. Wil je liever verder lezen? De tekst loopt door onder de video!

Mensen gaan steeds steviger hun positie innemen

In deze situaties zie je dat mensen zich steeds verder gaan ingraven. Ze hebben in hun hoofd dat hun oplossing de enige juiste oplossing is. En daar zijn ze steeds moeilijker vanaf te brengen. 

Hoe meer de één er dan tegenin gaat, hoe meer argumenten de ander naar voren brengt. En andersom. En zo kom je steeds meer vast te zitten. 
Vervolgens gaan ze de ander nog meer proberen te overtuigen van hun standpunt, en dit steeds meer onderbouwen met (juridische) argumenten, feiten, rechtspraak, meningen van anderen…. Die ander doet dat ook.

Maar, ben je dan nog met oplossen bezig?
Of ben je vooral bezig met dat ene wat jij zelf zo per se wilt bewerkstelligen?


Blijf het gevecht niet voeren!

Stop! Haal eens even de druk eraf…

Ga eens met elkaar het gesprek aan over waarom bepaalde keuzes belangrijk zijn. Wat de zorgen zijn met betrekking tot de keuze van de ander.
Probeer te begrijpen waarom iemand zich zo aan het ingraven is. Dit betekent dat je even je eigen standpunt zult moeten loslaten/parkeren.

Haal even de druk eraf. Jullie hoeven nu niet te beslissen.

Dit betekent niet dat je je eigen standpunten moet vergeten of aan de kant moet zetten, maar je even concentreren op het standpunt van de ander. Je doel is om te onderzoeken, en even niet om te overtuigen. Jullie gaan (nog) geen beslissingen nemen.

Je wilt begrijpen waar de ander vandaan komt.

Waarom wil hij niet, wat hij niet wil?

En waarom wil hij juist wel wat hij wel wil?

Wat zit daaronder? Met andere woorden: wat is er nu echt belangrijk voor diegene? (hoe je hier vervolgens mee kunt omgaan lees je in deze blog)
En natuurlijk geldt dit ook voor jezelf! Waarom is het belangrijk dat jouw oplossing doorgaat? Welke belangen / behoeften zitten eronder?

Zodra je kunt begrijpen wat de ander (en dus ook jijzelf) bedoelt, wat diens en jouw zorgen zijn en wat er echt belangrijk voor hem en jou is, dan kan dat ervoor zorgen dat er ruimte ontstaat.

En laat de oplossing daar nu vaak precies te vinden zijn!

Ga op onderzoek uit

Je hebt nu wat ruimte gecreëerd door helder te maken wat de ander nu echt belangrijk vindt, en wat jij nu echt belangrijk vindt. Nu moet duidelijker zijn wat jouw positie inhoudt, en wat die van de ander inhoudt. En misschien blijkt nu wel dat je elkaar in eerste instantie helemaal niet zo goed hebt begrepen.

Wat je vervolgens kunt gaan doen is verder onderzoeken. Er liggen nu 2 oplossingen op tafel. Maar welke opties zijn er nog meer? En welke varianten hierop zijn er nog te bedenken? Hoe zou dat eruit kunnen zien en wat zouden daar de voors en tegens van zijn? Wederom hoef je nu niets te beslissen, maar constructief met elkaar op zoek gaan naar oplossingen kan je helpen om je blik weer te openen en het gesprek met elkaar weer op het goede spoor te zetten.

Kom je er zelf niet uit?

Als jullie al een tijdje bezig zijn je in te graven en het conflict dus al aardig vast is komen te zitten, kan een andere tactiek aanwenden best heel lastig zijn. En soms is het al zo ver gevorderd dat er zoveel wantrouwen is dat dit gesprek samen niet meer zo makkelijk op te pakken is. Merk je dat dat het geval is?

Aarzel dan niet om je te laten begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon of HR-medewerker erbij. Maar ook zeker in de vorm van mediation, of in een driegesprek. Een goede gespreksbegeleider kan jullie helpen de onderliggende belangen naar boven te halen zodat jullie beter van elkaar gaan begrijpen waar het jullie nu echt om gaat.

Benieuwd hoe professionele begeleiding bij conflicten eruit kan zien? Kijk dan verder op onze site of neem gerust eens contact met ons op. Ons aanbod kunnen we altijd op jou en je behoeften aanpassen. We kijken graag samen met jou wat het beste past in jullie situatie.

Vorige
Vorige

Dé manier om de lont uit een conflict te halen!

Volgende
Volgende

Hoe doorbreek je een destructieve dynamiek?