‘Heb jij dan helemaal geen eigen mening?’

Een vraag die we regelmatig krijgen is of we als mediator geen mening hebben. Als mediator maak je aan tafel de meest bijzondere dingen mee. We horen veel verhalen, zien vele perspectieven. Vaak vragen mensen zich af of we daar zelf dan niets van vinden. Onze rol is immers onafhankelijk, onpartijdig en neutraal. In deze blog zullen we hier verder op ingaan. 

Liever kijken dan lezen? Kijk dan hier onze video over dit onderwerp.
Heb je er als mediator een mening over? De tekst loopt ook door onder de video.

Natuurlijk hebben we als mens soms best een mening
Maar, het gaat erom dat het er in de mediation helemaal niet toe doet wat wij, als mediator, ervan vinden. De hele mediation gaat namelijk niet over de mediator, maar over de partijen aan tafel. En wat je als mediator juist wilt is dat de visie en mening van de partijen aan tafel duidelijk wordt. Zowel voor mij als mediator als ook voor de andere partijen aan tafel. Op die manier kunnen we namelijk het best helpen bij het vinden van een oplossing. En wat we daar dan zelf van vinden? Dat maakt niet uit, want dat helpt de partijen niet. 

Als mediator hebben we een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige rol. En dat is niet voor niks. Partijen komen er samen/zelf niet uit, want anders zaten ze niet in de mediation. En daar kunnen allerlei redenen voor zijn. De praktijk leert echter wel dat het dan helpend is als daar dan iemand bij zit die geen ervaring heeft met de dynamiek, geen eigen belangen heeft en er helemaal neutraal in staat.  

‘Wat vind jij hier nu van?!’
En dan zeggen mensen ons wel eens: ‘Ja, maar dit vind jij toch zeker ook belachelijk’ of ‘Nou, hoor je het nu?!’

En dat is heel begrijpelijk. Mensen zoeken bevestiging bij ons. Maar waar het eigenlijk echt om gaat is: wat vind jij er nu van? En wat vindt de ander? Want daar ligt de sleutel tot een oplossing. Wat we inmiddels wel geleerd hebben is dat een situatie altijd twee kanten heeft of eigenlijk nog veel meer dan twee kanten. En om juist dan in gesprek aan elkaar te laten zien hoe de ander het beleefd heeft, weten wat iemands intentie was of achterliggende gedachte bij bepaald gedrag, dat kan uiteindelijk wel gaan helpen richting een oplossing. En dat hoeft dan nog niet te betekenen dat je het eens moet zijn met hoe de ander gehandeld heeft. Maar alleen al het inzicht in de intentie, gedachten en belevenis van de ander is al heel belangrijk en vaak een eerste stap. Als je het vanuit dat licht bekijkt, dan voegt de mening van de mediator eigenlijk vrij weinig toe. 

Wat doen we wel?
Wat we wel doen is ten aanzien van het proces en bijvoorbeeld hoe de partijen zich opstellen aan tafel wel sturing en richting geven. In die zin geven we wel aan wat we zien en zouden sommigen kunnen zeggen dat je daar wel een beetje een mening geeft. Maar dit is nooit inhoudelijk, over welke kant het op moet gaan of wat er moet gebeuren. Want dat is en blijft echt aan partijen zelf.  

En gelukkig lukt het, juist door de neutrale begeleiding, dat mensen op een meer open manier met elkaar gaan praten. En zo lukt het vaak makkelijker om een oplossing te vinden. Dus, niets menselijks is ons vreemd: meningen genoeg, maar die spelen geen rol in mediations. En eigenlijk vinden we dat ook helemaal niet zo erg! 

Ben jij op zoek naar een neutrale, onafhankelijke en onpartijdig mediator? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we wie van ons het best bij jou en jouw casus past! 

Maaike Grauwmeijer

Mijn naam is Maaike Grauwmeijer, eigenaar en oprichter van Junctio. Ik heb meer dan 15 jaar ervaring als advocaat arbeidsrecht.

Wat mij boeit, is de onderlaag van conflicten: wat gebeurt er nu echt? Dat is waarover ik deel in mijn blogs.

Samen met mijn team verzorg ik mediation, coaching en teamontwikkelingstrajecten.

Vorige
Vorige

3 redenen waarom wij geen verslagen maken

Volgende
Volgende

Mediation in het arbeidsrecht = ontslag?