De bedrijfsarts adviseert mediation: wat nu?!
Bij een arbeidsconflict is er vaak ook sprake van verzuim van de medewerker. De bedrijfsarts adviseert dan vaak op enig moment om mediation te starten. Wat als de medewerker zich daar (nog) niet toe in staat acht?
Arbeidsconflict; Wat kun je verwachten van het eerste mediation-gesprek?
Mediation en arbeidsconflict. Een arbeidsconflict brengt veel spanning met zich mee. Dan volgt er regelmatig mediation. Wat kan je verwachten in een eerste mediation-gesprek? Hoe verloopt dit proces? In deze blog vertellen we je er meer over.
Arbeidsconflict geeft verandering van perspectief
Arbeidsconflict. Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. En het is maar net vanuit welk perspectief je ernaar kijkt.
Mediation in 10 stappen, hoe verloopt een mediationproces
Het besluit om met elkaar een mediation te starten is genomen. Hoe nu verder? Wat kan je ongeveer verwachten? Hoe verloopt een mediation traject?
Twee zaken bij de Hoge Raad
Bewijsrecht in ontbindingsprocedures en kort geding loonvordering, 2 zaken van mij kwamen bij de Hoge Raad toen ik nog advocaat was.
Een conflict verandert je perspectief
Een arbeidsconflict ontstaat doordat ieder door zijn eigen ogen naar de situatie kijkt. Hoe weet je hoe iemand de wereld om zich heen ziet? Je hiervoor open stellen, kan veel brengen. Mediation, communicatie en gesprekstechniek
Het gesprek aangaan als de ander dit niet wil
Als je de definitie van een arbeidsconflict volgens de STECR richtlijn erop na kijkt, staat er dat als 1 van de 2 partijen een situatie als conflict ervaart, er een conflict is.
Ruzie op de werkvloer
Onlangs publiceerde HR Rendement mijn artikel over conflicten op de werkvloer met hierin praktische tips voor de HR professional.
Arbeidsconflict, ieder heeft zijn eigen waarheid.
In mediations ben ik niet op zoek naar de waarheid. Maar als twee verhalen zo uiteen lopen, ben ik wel nieuwsgierig… hoe kan dit nou?
Gesprekstechniek, de kracht van stilte in een gesprek
Door de stiltes te beheersen, verbetert de communicatie. Mocht je komende week in een verhit gesprek terecht komen, probeer dan eens deze gesprekstechniek.
Een arbeidsconflict?! Komt dat even goed uit!
Je zou zeggen dat niemand erop zit te wachten om in een arbeidsconflict te komen. Maar in de praktijk kom ik ook best wel eens het tegendeel tegen.
De nummer 1 oorzaak van conflicten
Waar het om gaat is dat in een arbeidsconflict vaak een emotie (en dus een onderliggende behoefte) de eigenlijke oorzaak is. Mijn taak als mediator is om de juiste vragen te stellen, zodat uiteindelijk die erkenning (die er vaak wel degelijk gewoon is) alsnog gegeven wordt.
Vertrouwenspersoon: 10 taken
Maar wat doet een vertrouwenspersoon nu eigenlijk? In deze blog vertel ik je er alles over.
Hoe eerder een mediation starten, hoe beter
Een arbeidsconflict heeft de neiging steeds verder te escaleren als je het laat sudderen. En in die escalatie komt een moment dat er een vertrouwensbreuk optreedt. Als dat gebeurt, ziet een medewerker vaak geen uitweg meer en meldt zich ziek.
Deze overlevingsstrategie veroorzaakt conflicten
Wil je conflictvaardiger worden, dan is het interessant om eens naar je overlevingsstrategieën te kijken. Welke hanteer je eigenlijk zelf?
Omgaan met emoties, welke strategie kies je?
Elk arbeidsconflict gaat met emoties gepaard. En ik zie vaak dat beide partijen ook maar 1 tactiek kiezen.
Hoe neutraal is HR?
Wees je ervan bewust dat je als HR lang niet altijd als ‘neutraal’ ervaren wordt én ook lang niet altijd ‘neutraal’ kunt zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn; een kwestie van verwachtingen en een goede communicatie.
4 essentiële kenmerken van Mediation: Wat is Mediation?
Mediation is een manier van het zelf (proberen) oplossen van een geschil of een conflict onder begeleiding van een bemiddelaar.
De mediation heeft een aantal kenmerken. Neutraliteit, Zelfbeschikking, Vrijwilligheid, Vertrouwelijkheid
De bedrijfsarts adviseert mediation
Situatieve arbeidsongeschiktheid of werkgerelateerd verzuim; de bedrijfsarts adviseert dan vaak mediation. Echt vrijwillig is dit niet. Hoe hiermee om te gaan, heeft mediation kans van slagen?